مقایسه تمرینات اینتروال و مقاومتی بر پراکسیداسیون لیپیدی و ظرفیت آنتی اکسیدانی سرم زنان غیرورزشکار
الهام کرمپور۱، محمدصادق خوشنام* ۲
۱ – باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران
۲- و* نویسنده مسئول: باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران
Email: (khoshnam.61@gmail.com)*
چکیده
هدف: آنزیم های ضد اکسایشی شامل آن قسمت از سیستم آنزیمی بدن است که در کاهش فشار اکسایشی ناشی از رادیکال های آزاد دخالت دارند. تمرینات ورزشی در بلند مدت و با شدت متوسط می تواند تاثیرات موثری را بر شاخص های آنتی اکسیدانی و کاهش رادیکال های آزاد ایجاد کنند. هدف این تحقیق مقایسه تمرینات اینتروال و مقاومتی بر پراکسیداسیون لیپیدی و ظرفیت آنتی اکسیدانی سرم زنان غیرورزشکار بود.
روش: این پژوهش از نوع نیمه تجربی و کاربردی بود. آزمودنی های تحقیق ۴۸ زن سالم غیرفعال بودند که به صورت داوطلبانه در سه گروه ۱۸ نفری تمرینات اینتروال با میانگین سنی ۲۲۲/۱±۱۴/۲۶ سال، قد ۳۴/۱±۶۲/ ۱۵۹ سانتی متر، وزن ۵۴/۱±۱۵/۶۵ کیلوگرم و شاخص توده بدنی ۱۱/۱±۰۶/۲۶ کیلوگرم بر مترمربع و ۱۶ نفری تمرینات مقاومتی با میانگین سنی ۲۷/۱±۱۵/۲۵ سال، قد ۶۵/۱±۲۶/۱۶۰ سانتی متر، وزن ۴۲/۱±۵۴/۶۴ کیلوگرم و شاخص توده بدنی ۲۱/۲±۱۵/۲۵ کیلوگرم بر مترمربع و ۱۴ نفری کنترل با میانگین سنی ۱۶/۲±۲۴/۲۶ سال ، قد ۴۷/۳±۴۷/۱۵۹ سانتی متر، وزن ۰۸/۳±۱۸/۶۳ کیلوگرم و شاخص توده بدنی ۷۴/۱±۲۶/۲۴ کیلوگرم بر مترمربع در این پژوهش شرکت کردند. برنامه تمرینات اینتروال شامل هشت هفته(سه روز در هفته) دویدن بر روی تردمیل با ۷۰-۸۵ درصد ضربان قلب بیشینه به صورت فزاینده به مدت ۳۰ دقیقه به نسبت ۵/۱ به ۵/۱ (دویدن به راه رفتن) در چهار هفته اول و نسبت ۲ به ۲ در چهار هفته دوم بود. پروتکل تمرین مقاومتی شامل هشت حرکت پرس سینه، جلوپا، پشت بازو سیم کش، پرس پا، سرشانه، شکم، جلوبازو سیم کش، زیر بغل سیم کش بود. آزمودنی ها در دو هفته اول با شدت ۶۰ درصد و در دو هفته دوم با شدت ۶۵، دوهفته سوم با ۷۰ و دوهفته ی چهارم با ۷۵ درصد یک تکرار بیشینه، تعداد تکرار ۸ الی ۱۲، استراحت بین هر ست ۶۰ ثانیه و ۳-۴ جلسه در هفته به تمرین پرداختند. جهت بررسی فاکتورهای مورد نظر خونگیری در دو مرحله قبل و بعد از تمرینات از آمودنی ها به عمل آمد. جهت تجزیه و تحلیل آماری داده های از آزمون آنوا یک سویه استفاده شد.
نتایج: نتایج آزمون آنوا یک سویه نشان داد که تفاوت بین مقادیر گلوتاتیون پراکسیداز (۰۰۱/۰=p)، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی(۰۰۱/۰=p)، سوپر اکسید دیسموتاز(۰۰۱/۰=p)، مالون آلدهید (۰۰۱/۰=p)، در بین سه گروه تمرینات اینتروال، تمرینات مقاومتی و کنترل معنی دار می باشد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تمرینات مقاومتی و اینتروال با بهبود ظرفیت آنتی اکسیدانی و کاهش پراکسیداسیون های لیپیدی می توانند موجب بهبود سازگاری های دفاع آنتی اکسیدانی بدن در بلند مدت شوند.
واژگان کلیدی: گلوتاتیون پراکسیداز ، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی، سوپر اکسید دیسموتاز، مالون آلدهید، تمرینات اینتروال، تمرینات مقاومتی.
لینک دانلود مقاله :مقایسه تمرینات اینتروال و مقاومتی بر پراکسیداسیون لیپیدی و ظرفیت آنتی اکسیدانی سرم زنان غیرورزشکار ص۲-۱۱